vrijdag 16 september 2016

De Citroen ZX, de citrofiel vindt hem maar niks?


De ZX, voor velen afgeserveerd als, geen echte Citroen. Maar is een ZX echt geen echte Citroen? Toen de ZX net uit kwam in 1991 werd al snel geroepen dat dit het einde was voor Citroen en ze snel bij PSA weg moesten. En dat zonder er een meter in te hebben gereden. Hij werd dus afgeschreven op zijn uiterlijk! Maar dit is iets wat we, hopelijk, onze kinderen toch afleren? We beoordelen toch niet op uiterlijk? Ik denk dat een ZX wel degelijk een Citroen is en wij van Garage80 hebben altijd warme gevoelens bij een ZX. Dus in dit verhaal nemen we het op voor de Citroen ZX.


Maar wat maakt een Citroen tot een Citroen? Comfort? Vroeger zei ik altijd:” Echte auto’s zijn groot, zitten lekker en zijn hydropneumatisch geveerd.” In die tijd reed ik CX en dat was een jongens droom die uitkwam. Voor mij was dat Citroen!! Die jongensdroom werd gauw een jongensnachtmerrie, maar hey je had wel een CX. Velen zullen zeggen dat Citroens alleen hydropneumatisch geveerd zijn, maar daarmee doen we de 2CV erg te kort. Want ook dat is een Citroen. Erg doelmatig, de boer moest de auto kunnen gebruiken. Makkelijk zelf te onderhouden. Maar feitelijk staat hij natuurlijk haaks op de Traction en de DS en later de CX. Daar waar je in een DS op hoge snelheid je kon verplaatsen en in alle luxe en comfort reed, Was het leven in een eend compleet anders. Na een uur op snelweg stroom zo’n beetje het bloed uit je oren van het lawaai, de bijrijder moest wel een goede vriend zijn en elke vorm van lichaamsgeur valt je op zo dichtbij zit hij of zij alles klappert en rammeld. Toch worden beide auto’s als een Echte Citroen gezien. Twee compleet verschillende filosofieën die als typisch Citroen wordt gezien? Alsof je een familiefoto ziet met een Afrikaanse vader en Afrikaanse moeder, daarbij een rood harige dochter, Aziatische zoon en een blonde tweeling en dan zegt, “ah kijk echt typisch familie de Boer en hun biologische kinderen.” Rijp voor het gesticht zou je ook kunnen zeggen.


Dan het design? Kan, maar de 2CV is alleen maar zo geworden omdat hij voldoet aan de eisen die de fabrikant toen stelde en is hij echt mooi? Velen zullen nu misschien afhaken, maar sinds ik AMI heb gereden ben ik ook erg fan van de A type en dus ook de eend. Maar, hij heet niet voor niks Lelijke eend, toch? Het mooie en aparte design vond je weer meer in de DS, CX en XM. En op alleen uiterlijk kunnen we natuurlijk niet oordelen. Want als aparte vormgeving echt Citroen is, moet de Daihatsu Move en Gran Move ook het Citroen museum in.

Gelukkig heeft Citroen met de komst van de C4 Cactus ons zelf een antwoord gegeven wat een Citroen is.” eenvoudig design, gebruiksvriendelijke techniek en nette, maar geen goedkoop ogende materialen” Huh!! Zal ik dat eens vertalen naar de Citroens die we kennen? De AMI8, GS, LN,Visa, AX, SAXO en de ZX. Allemaal auto’s met eenvoudig design, gebruiksvriendelijke techniek en nette materialen. Maar, maar, dat zijn toch de Citroens die het minst populair zijn onder de Citrofielen? Auto’s die voor velen op, bijvoorbeeld, Citromobile, niet de moeite van de foto waard zijn? Toegegeven de GS en AMI8 stijgen wel in populariteit. En ook een AX GTI, Visa GTI kunnen we wel wat handen op elkaar krijgen, maar dat er, van al deze, niet veel meer zijn heeft ook een reden en dat is niet alleen dat ze goed kunnen roesten.

Dus de ZX is dan wel een Citroen!! En terecht. Ga eens rijden met een ZX en je zult zien dat het gewoon een zeer fijn rijdende auto is. Net als ook een AX eigenlijk. En ja het uiterlijk is misschien wat anders als een AMI of GS, maar laten we wel wezen dat de bedoeling was dat de auto goed moest verkopen. En dat heeft hij ook prima gedaan en in die tijd moest hij de concurrentie aangaan met de Astra F, Golf 3 en Escort. En die concurrentie waren al een tijdje in het c segment aanwezig dus Citroen moest nieuwe klanten zoeken.

En er waren ook best wel wat eigenaardige dingen bij de ZX te vinden. Denk eens aan de ene ruitenwisser. Op de BX en CX werd er al niet heel positief op de enkele wisser gereageerd, maar wel lekker doorzetten in een auto die je bestseller moest worden. De meesturende achteras, die hem een goede wegligging geeft. De schuifbare achterbank, met verstelbare rugleuning. Maar ook het eerste gamma zat best grappig in elkaar. De relfex, voor de jeugdige Française, de avantage voor de familieman/vrouw, de Aura voor de vertegenwoordiger/jup-achtige en de Volcane voor de sportieve berijder. Ook dat is al vooruitstrevend. Toen werd er niet zo gedacht, maar nu is er voor elke persoon een auto bij alle merken.


Moeten we dan concluderen dat een Echte Citroen een perceptie is?  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten